El economista y sociólogo Manuel Castells avala el programa de gobierno de “En Comú Podem” y señala que es el único que puede resolver la crisis económica, institucional y territorial. Xavier Domènech,  cabeza de lista de la coalición Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Podem, Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) y Barcelona en Comú, presenta un plan económico y de ocupación para salir de la crisis de manera más justa y sostenible

Domènech, ha presentado hoy acompañado por Manuel Castells, las propuestas de su candidatura para avanzar hacia un cambio de modelo productivo basado en un nuevo modelo económico “para salir de la crisis de manera más justa, económica y ecológicamente más sostenible”. Por eso, Domènech, ha presentado un plan de transición energética, un plan de reactivación de las energías renovables y un plan de nueva ocupación que aportarían al conjunto del estado 400.000 nuevos lugares de trabajo, de los cuales, 176.000 en Cataluña que se crearían de manera progresiva durante la legislatura.

En cuanto al paquete de medidas de un plan global de transición energética, Domènech ha destacado que la apuesta por las energías renovables tiene que ser la “punta de lanza” para mejorar la eficiencia energética y conseguir que haya menos dependencia del exterior. Por eso, En Comú Podem propone una inversión pública y privada de 15.000 millones de € (1,5% PIB estatal) que permitiría crear más de 400.000 puestos de trabajo en todo el estado: de trabajadores del antiguo sector de la construcción hacia la rehabilitación de viviendas y de trabajadores formados en I+D para activar las energías renovables.

Retirada del decreto de autoconsumo, prohibición del fracking y cierre gradual de las nucleares.
Este plan de transición energética, ha explicado Domènech, consta de dos subplanes: un subplan de Ahorro Energético, que apostaría por la rehabilitación de 200.000 viviendas al año a coste 0 para las familias y que permitiría un ahorro de hasta 700 euros por hogar al año y otro subplan de Energías Renovables. Entre las medidas de este último se encuentra la inversión en investigación y desarrollo de energías solar, eólica y geotérmica. Así mismo, se apostaría por retirar el decreto de autoconsumo energético para potenciar la generación de energía por los usuarios (totalmente al contrario de las políticas que ha promovido el Partido Popular), se prohibiría el Fracking y se apostaría por el cierre gradual de las centrales nucleares, teniendo como horizonte el 2020.

Plan de ocupación: 175.000 puestos de trabajo en Cataluña
Finalmente, según el Plan de En Comú Podem, se crearían nuevos puestos de trabajo, por un lado para ayudar en la transición energética de las viviendas, locales e industrias y en el impulso de las energías renovables y por otro tendrían que hacer converger Cataluña con los países de la UE más avanzados socialmente en el estado del bienestar. “Converger en personal educativo, sanitario, cultural y de cuidado a las personas, para alcanzar la media de la UE de los 15, sería necesario crear al menos 175.000 nuevos puestos de trabajo”, ha explicado Domènech, que ha puntualizado que sería de forma progresiva durante toda la legislatura.

Manuel Castells: “En Comú Podem es el único partido que puede resolver la crisis económica, social y territorial”.

El sociólogo y economista Manuel Castells ha señalado por su parte, que las próximas elecciones “no son unas elecciones cualquiera”, y que se está jugando la resolución de lo que ha denominado “una transformación profunda de la sociedad” basada en 3 crisis que sólo En Comú Podem puede resolver: económica, de representatividad institucional, y territorial. Según el sociólogo “ni el PP ni el PSOE dan respuesta a estas tres crisis, porque están fuera de lo que realmente está aconteciendo en el país”, también comenta que Ciutadans es el partido “más retrógrado” en la cuestión nacional porque esta dureza “forma parte de su ADN”.

Según Castells el único partido que puede superar estas tres crisis es En Comú Podem. “Tiene una política clara de renovación institucional, una respuesta social y económica para superar la crisis y una política que coincide con la mayoría de población catalana: el derecho a decidir”

 

Català

L’economista i sociòleg Manuel Castells avala el programa de govern d’En Comú Podem i assenyala que és l’únic que pot resoldre la crisi econòmica, institucional i territorial

Xavier Domènech,  cap de llista de la coalició d’ICV, Podem, EUiA i Barcelona en Comú, presenta un pla econòmic i d’ocupació per sortir de la crisi de manera més justa i sostenible.

Domènech, ha presentat avui acompanyat per Manuel Castells, les propostes de la seva candidatura per avançar cap a un canvi de model productiu basat en un nou model econòmic “per sortir de la crisi de manera més justa i econòmicament i ecològicament més sostenible”. Per això, Domènech ha situat un pla de transició energètica, un pla de reactivació de les energies renovables i un pla de nova ocupació que aportarien al conjunt de l’estat 400.000 nous llocs de feina i 176.000 a Catalunya que s’anirien posant de forma progressiva durant la legislatura.

Pel que fa al paquet de mesures d’un pla global de transició energètica, Domènech ha destacat que l’aposta per les energies renovables n’ha de ser la “punta de llança” per tal de millorar l’eficiència energètica i perquè hi hagi menys dependència de l’exterior. Per això, En Comú Podem proposa una inversió pública i privada de 15.000 milions d’€ (1,5% PIB estatal) que permetria crear més de 400.000 llocs de treball a tot l’estat: de treballadors de l’antic sector de la construcció cap a la rehabilitació d’habitatges i de treballadors formats en I+D per posada en marxa d’energies renovables.

Retirada del decret d’autoconsum, prohibició del fràcking i tancament gradual de les nuclears
Aquest pla de transició energètica, ha explicat Domènech, consta de dos subplans: un Pla d’Estalvi Energètic, que apostaria per la rehabilitació de 200.000 habitatges a l’any a cost 0 per a les famílies i que permetria un estalvi de fins a 700 euros per llar a l’any i un altre subpla d’Energies Renovables. Entre les mesures d’aquest subpla, el cap de llista d’En Comú Podem ha avançat que s’invertiria en investigació i desenvolupament d’energies solar, eòlica i geotèrmica, s’apostaria per retirar el decret d’autoconsum energètica per potenciar la generació d’energia per l’autoconsum –el contrari de les polítiques del PP-, prohibició del Fracking i per un tancament gradual de les centrals nuclears paulatinament tenint com a horitzó l’any 2020.

Pla d’ocupació: 175.000 llocs de feina a Catalunya
Finalment, la creació de llocs de treball segons el Pla d’En Comú Podem, per una banda, haurien d’ajudar a una transició energètica dels habitatges, locals i indústries i l’impuls de les energies renovables i per l’altra haurien de fer convergir Catalunya amb els països de la UE més avançats socialment en l’estat del Benestar. “Convergir en personal educatiu, sanitari, de cura a les persones i cultural amb la mitjana de la UE15 ens faria crear al menys 175.000 nous llocs de feina”, ha explicat Domènech, que ha puntualitzat que seria de forma progressiva durant tota la legislatura.

Manuel Castells: “En Comú Podem és l’únic partit que pot resoldre la crisi econòmica, social i territorial”
El sociòleg i economista Manuel Castells ha assenyalat per la seva banda que les properes eleccions “no són unes eleccions qualsevol”, i que s’està jugant la resolució del que ell ha anomenat “una transformació profunda de la societat” basada en 3 crisis que només En Comú Podem pot resoldre: econòmica, de representativitat institucional, i territorial. Pel sociòleg “ni el PP ni el PSOE donen resposta a cap de les 3 crisi, perquè estan fora del que realment està esdevenint al país”, i que Ciutadans és el partit “més retrògrad” en la qüestió nacional perquè aquesta duresa “forma part del seu ADN”.

És per això que per Castells l’únic partit que pot superar aquestes tres crisis és En Comú Podem. “Té una política clara de renovació institucional, una resposta social i econòmica per superar la crisi i una política que coincideix amb la majoria de població catalana: el dret a decidir”, ha indicat Castells.

premsaencomu@gmail.com

El artículo original se puede leer aquí