Por Museu Virtual Gitano 
Cast/Cat

Este miércoles (9/11) se ha inaugurado en la Biblioteca del Nord de Sabadell el primer fondo documental dedicado al pueblo gitano en Catalunya y abierto a toda la ciudadanía.

La cultura gitana no es sólo una de las más desconocidas, sino que es también una cultura muy prejuzgada y poco valorada. Han hecho falta seis siglos de convivencia entre gitanos y no gitanos para que empiece a otorgarse el reconocimiento que la cultura gitana merece. Este es uno de los principales objetivos que el gobierno catalán se ha fijado dentro de la celebración de los 600 años de la llegada del pueblo gitano a Catalunya, todo un año en el que se están llevando a cabo diferentes acciones para visibilizar la cultura gitana, y entre ellas se encuentra la inauguración de este primer fondo documental sobre el pueblo gitano presente en una biblioteca pública en Catalunya.

El fondo está compuesto por más de 200 documentos, entre libros, revistas y audiovisuales, abarcando una amplio rango de temas relacionados con el pueblo gitano. El fondo incorpora además una sección infantil, materiales para el aprendizaje de la lengua romaní, literatura, cine y música. La disposición del fondo ha sido posible gracias a las aportaciones bibliográficas facilitadas por el Programa delPoble Gitano i la Innovació Social de la Generalitat de Catalunya, las donaciones de diferentes entidades gitanas, así como la inclusión de documentos ya existentes en el fondo de la red de Bibliotecas Municipales de Sabadell.

La creación de este fondo documental empezó a cuajarse hace ya más de dos años, con la aprobación del último Plan Integral del Poble Gitano (2014-2016), donde se recogió la necesidad de crear un fondo de estas características. Durante este tiempo el grupo de cultura del Plan Integral ha ido gestando la idea y han contado con la colaboración del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat para dar forma y gestionar el fondo documental.

El emplazamiento elegido para acoger este fondo ha sido la Biblioteca del Nord de Sabadell, ubicada en el municipio catalán que cuenta con una mayor población gitana. El acto de inauguración fue presidido por Bernat Valls, director de general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramón Vílchez, responsable del Programa del Poble Gitano i la Innovació Social, Montserrat Chacón, regidora de cultura de l’Ajuntament de Sabadell, y Carme Fenoll, responsable del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. Bernat Valls, explicó que “a lo largo de la historia el pueblo gitano debe haber sentido mucha impotencia al ver como se publicaban informaciones y estudios sobre ellos y ellas sin cumplir absolutamente con ningún criterio científico ni ético, y los documentos que están en este fondo cumplen con unos criterios éticos y de igualdad de trato, alejados absolutamente de los estereotipos que pesan sobre el pueblo gitano”.

En el acto de inauguración también se presentó un cómic que narra de manera didáctica la historia del pueblo gitano desde su llegada a la península en 1415. El cómic, que se titula “Un poble dins d’un país”, tiene como objetivo acercar la historia gitana a los centros educativos y ha sido elaborado por la Asociación Gitana de Sabadell con la colaboración del dibujante Daniel Díaz Heredia y un grupo estudiantes gitanos de secundaria de la ciudad de Sabadell.

Foto Museu Virtual Gitano

Foto Museu Virtual Gitano

Inauguració del primer fons documental sobre el Poble Gitano

Aquest dimecres (9/11) s’ha inaugurat a la Biblioteca del Nord de Sabadell el primer fons documental dedicat al poble gitano a Catalunya i obert a tota la ciutadania.

La cultura gitana no és només una de les més desconegudes, sinó que és també una cultura molt prejutjada i poc valorada. Han fet falta sis segles de convivència entre gitanos i no gitanos perquè es comenci a atorgar el reconeixement que la cultura gitana mereix. Aquest és un dels principals objectius que el govern català s’ha fixat dins de la celebració dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya, tot un any en el qual s’estan duent a terme diferents accions per visibilitzar la cultura gitana, i entre elles es troba la inauguració d’aquest primer fons documental sobre el poble gitano present en una biblioteca pública a Catalunya.

El fons està format per més de 200 documents, entre llibres, revistes i material audiovisual, abastant una ampli rang de temes relacionats amb el poble gitano. El fons incorpora a més una secció infantil, materials per a l’aprenentatge de la llengua romaní, literatura, cinema i música. La disposició del fons ha estat possible gràcies a les aportacions bibliogràfiques facilitades pel Programa del Poble Gitano i la Innovació Social de la Generalitat de Catalunya, les donacions de diferents entitats gitanes, així com la inclusió de documents ja existents al fons de la xarxa de Biblioteques Municipals de Sabadell.

La creació d’aquest fons documental va començar a quallar fa ja més de dos anys, amb l’aprovació de l’últim Pla Integral del Poble Gitano (2014-2016), on es va recollir la necessitat de crear un fons d’aquestes característiques. Durant aquest temps el grup de cultura del Pla Integral ha anat gestant la idea i han comptat amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat per donar-li forma i gestionar-lo.

L’emplaçament triat per acollir aquest fons ha estat la Biblioteca del Nord de Sabadell, situada al municipi català que compta amb una major població gitana. L’acte d’inauguració va ser presidit per Bernat Valls, director de general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Vílchez, responsable del Programa del Poble Gitano i la Innovació Social, Montserrat Chacón, regidora de cultura de l’Ajuntament de Sabadell, i Carme Fenoll , responsable del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. Bernat Valls, ha explicat que “al llarg de la història el poble gitano ha d’haver sentit molta impotència al veure com es publicaven informacions i estudis sobre ells i elles sense complir absolutament amb cap criteri científic ni ètic, i els documents que estan en aquest fons compleixen amb uns criteris ètics i d’igualtat de tracte, allunyats absolutament dels estereotips que pesen sobre el poble gitano “.

A l’acte d’inauguració també es va presentar un còmic que narra de manera didàctica la història del poble gitano des de la seva arribada a la península l’any 1415. El còmic, que es titula “Un poble dins de d’un país”, té com a objectiu apropar la història gitana als centres educatius i ha estat elaborat per l’Associació gitana de Sabadell amb la col·laboració del dibuixant Daniel Díaz Heredia i un grup estudiants gitanos de secundària de la ciutat de Sabadell.

El artículo original se puede leer aquí