Por Jesús Rodríguez / directa.cat
SP:
Ndiaw Diakhompa tiene la pierna rota y después de 60 horas de espera le han operado en el Hospital del Mar. Ha denunciado que la herida es consecuencia de una agresión de un agente de paisano de la policía local de Barcelona.

Después de varias pruebas diagnósticas, Ndiaw Diakhompa, un joven vendedor ambulante originario de Senegal, ha quedado ingresado en el servicio de urgencias traumatológicas del Hospital de la Santa Cruz y San Pablo de Barcelona. Una ambulancia lo trasladó a las diez y media de esta pasada noche, poco después de un incidente entre manteros y agentes de la Guardia Urbana, cerca de la fuente de Canaletas, en la Rambla. La lesión es en la pierna, cerca del tobillo y la víctima asegura que fue como consecuencia de una agresión de un agente de paisano. «Yo me escondí detrás de un quiosco justo cuando cargaban, y vino y me pegó fuerte en la pierna, caí, me hizo mucho daño. Yo les dije que tenía la pierna rota, pero ellos no le dieron importancia «, relata el chico de madrugada mientras ingiere un yogur tumbado en la camilla del centro médico. «Es lo primero que como hoy, tengo hambre. Me puede dejar dinero para volver a casa? Los policías se han quedado con mi dinero también», nos cuenta. En aquellos momentos llega una abogada del Espacio del Inmigrante, quien le pregunta también por las circunstancias de la lesión. A las 15:30h. le comunican que se queda ingresado y que tendrán que operar. A media tarde del viernes, Diakhompa aún esperaba la intervención quirúrgica sedado en el departamento de traumatología. El sábado a mediodía fue trasladado al Hospital del Mar y domingo a mediodía entraba en quirófano. El equipo médico le ha colocado una placa de metal en el peroné, el lunes le dan el alta y deberá estar 2 meses en reposo absoluto. Tras un largo período de rehabilitación. Desde el Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes han hecho un llamamiento a recoger fondos económicos para el joven.

El choque entre manteros y policías se produjo poco antes de las diez de la noche. Un testigo de los hechos nos cuenta que «fue muy fuerte, sacaron las porras extensibles y los pegaron mucho, justo en las escaleras del Metro de delante del Zurich». Un peatón fotografió el instante en que Diakhompa todavía estaba en el suelo y los policías de paisano la rodeaban. El agente que lo tiene cogido por el brazo viste una camiseta blanca con flores rojas. Diakhompa le señala como el presunto agresor. Fuentes del Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes aseguran que «hay más vendedores heridos por golpes de porra extensible, pero no se han atrevido a ir al hospital, están en casa».

«No, eso no lo pongas!»

El periodista que escribe este artículo llegó a la zona a las 10:15h. de la noche, justo cuando se escuchaban las sirenas de una ambulancia. Los agentes acompañaron al herido hasta el vehículo sanitario, que se movió unos metros, deteniéndose en la confluencia de la Rambla de Catalunya con la Ronda Universidad. Allí, durante diez minutos, los policías protagonistas de la reyerta se discutieron, en un subido tono de voz, delante de todos. «No, eso no lo pongas, no lo pongas! Lo has interceptado, ha caído y se ha hecho daño, ¿qué más quieres contar? Si quiere que lo explique él. No jodas [nombre del otro agente de policía] … «, le recriminó uno de los urbanos de paisano a su compañero. Era evidente que los dos agentes mantenían posiciones contrapuestas en relación a como redactarían el atestado de su intervención. El balance recogido en la versión oficial de los hechos dada a conocer posteriormente es la siguiente: «un investigado por delito contra la propiedad industrial que se ha lesionado en la pierna cuando huía y una mujer herida en la muñeca por otro mantero que lo ha hecho caer en la fuga «. En el acta de intervención se concreta que Diakhompa llevaba 39 calzoncillos para vender en una mochila.

Los hechos pasan la misma semana que SOS Racismo ha dado a conocer un informe -adelantado por el digital Crític– donde se detallan hasta 36 casos de agresiones o abusos contra manteros, con «componentes racistas», por parte de agentes de la Guardia urbana de Barcelona desde el año 2010.

CAT:

Un manter hospitalitzat després d’una dura càrrega de la Guàrdia Urbana

Ndiaw Diakhompa té la cama trencada i després de 60 hores d’espera l’han operat a l’Hospital del Mar. Ha denunciat que la ferida és conseqüència d’una agressió d’un agent de paisà de la policia local de Barcelona.

Després de diverses proves diagnòstiques, Ndiaw Diakhompa, un jove venedor ambulant originari de Senegal, ha quedat ingressat al servei d’urgències traumatològiques de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Una ambulància el va traslladar a quarts d’onze d’aquesta passada nit, poc després d’un incident entre manters i agents de la Guàrdia Urbana, a prop de la font de Canaletes, a la Rambla. La lesió és a la cama, a tocar del turmell i la víctima assegura que va ser com a conseqüència d’una agressió d’un agent de paisà. «Jo em vaig amagar darrere d’un quiosc just quan carregaven, i va venir i em va pegar fort a la cama, vaig caure, em va fer molt mal. Jo els hi vaig dir que tenia la cama trencada, però ells no li van donar importància», relata el noi de matinada mentre ingereix un iogurt estirat a la llitera del centre mèdic. «És el primer que menjo avui, tinc gana. Em podeu deixar diners per tornar a casa? Els policies s’han quedat amb els meus diners també», ens explica. En aquells moments arriba una advocada de l’Espai de l’Immigrant, qui li pregunta també per les circumstàncies de la lesió. A quarts de quatre li comuniquen que es queda ingressat i que l’hauran d’operar. A mitja tarda de divendres, Diakhompa encara esperava la intervenció quirúrgica sedat al departament de traumatologia. Dissabte a migdia va ser traslladat a l’Hospital del Mar i diumenge a migdia entrava a quiròfan. L’equip mèdic li ha col·locat una placa de metall al peroné, dilluns li donen l’alta i haurà d’estar 2 mesos en repòs absolut. Després un llarg període de rehabilitació. Des del Sindicat Popular de Venedors Ambulants han fet una crida a recollir fons econòmics pel jove.

La topada entre manters i policies es va produir poc abans de les deu del vespre. Un testimoni dels fets ens explica que «va ser molt fort, van treure les porres extensibles i els van pegar molt, just a les escales del Metro de davant del Zurich». Un vianant va fotografiar l’instant en què Diakhompa encara era a terra i els policies de paisà l’envoltaven. L’agent que el té agafat pel braç vesteix una samarreta blanca amb flors vermelles. Diakhompa l’assenyala com el presumpte agressor. Fonts del Sindicat Popular de Venedors Ambulants asseguren que «hi ha més venedors ferits per cops de porra extensible, però no s’han atrevit a anar a l’hospital, estan a casa».
«No, això no ho posis!»

El periodista que escriu aquest article va arribar a la zona a 1/4 d’11 de la nit, just quan s’escoltaven les sirenes d’una ambulància. Els agents van acompanyar el ferit fins al vehicle sanitari, que es va moure uns metres, aturant-se a la confluència de la Rambla de Catalunya amb la Ronda Universitat. Allà, durant deu minuts, els policies protagonistes de la batussa es van discutir, en un pujat to de veu, davant de tothom. «No, això no ho posis, no ho posis! L’has interceptat, ha caigut i s’ha fet mal, què més vols explicar? Si vol que ho expliqui ell. No fotis [nom de l’altre agent de policia]…», li va recriminar un dels urbans de paisà al seu company. Era prou evident que els dos agents mantenien posicions contraposades en relació a com redactarien l’atestat de la seva intervenció. El balanç recollit en la versió oficial dels fets donada a conèixer posteriorment és la següent: «un investigat per delicte contra la propietat industrial que s’ha lesionat a la cama quan fugia i una dona ferida al canell per un altre manter que l’ha fet caure en la fugida». A l’acta d’intervenció es concreta que Diakhompa duia 39 calçotets per vendre en una motxilla.

Els fets passen la mateixa setmana que SOS Racisme ha donat a conèixer un informe –avançat pel digital Crític– on es detallen fins a 36 casos d’agressions o abusos contra manters, amb «components racistes», per part d’agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona des de l’any 2010.

El artículo original se puede leer aquí