El teniente alcalde de Derechos de Ciudadanía, Transparencia y Participación, Jaume Asens, presenta una acción de gobierno para promover que se apliquen los derechos humanos a todas las políticas públicas municipales y de otras administraciones. Los ejes principales sobre los que se sustentará se basarán en combatir discursos del odio y discriminación, promover el ejercicio de la plena ciudadanía, defender los derechos civiles y el uso del espacio público. El documento ha sido elaborado por la Dirección de Derechos de Ciudadanía, que dirige Aida Guillén, tiene un presupuesto de 1 millón de euros anual y se realizará durante todo el mandato. Asens ha explicado que la medida busca que Barcelona pueda ganar un papel internacional en este ámbito, y que los derechos humanos sean “una carta de presentación”

Los principales puntos que contempla son:
Elaborar informes jurídicos sobre normativas de otras administraciones que puedan afectar los Derechos Humanos. La medida prevé que se hagan entre uno y dos informes al año, y las áreas prioritarias serán las concernidas a temas de extranjería y de plena ciudadanía.

Campaña “Barcelona, Ciudad de Derechos”. Con el objetivo de ser una ciudadanía informada sobre cuáles son sus derechos y, en consecuencia, sobre que puede reclamar y reivindicar, la medida propone diferentes campañas, tan generales como particulares sobre los derechos en la ciudad de Barcelona y que tendrá como hilo conductor la Carta Europea de Salvaguarda de los Derechos Humanos en la Ciudad y que reunirá las acciones que desde las diferentes áreas ya se están llevando a cabo.

Planes de formación. La medida destaca la necesidad de ser una ciudadanía que no sólo conozca sus derechos, sino que también sepa como ejercerlos. En este sentido, la medida prevé la elaboración de un plan de formación en derechos humanos, basado en la práctica y ejercicio real de los derechos, durante el 2016, que se implementará al 2017 y 2018.
Temáticamente se tratarán, entre otros, los derechos reconocidos en la ciudad, el principio de igualdad y no discriminación, los mecanismos de garantía existentes y como usarlos o las obligaciones municipales.

Por otro lado, tan importante como tener una ciudadanía informada y formada, es tener una administración municipal con trabajadores y trabajadoras informadas y formadas. Es por eso que la medida también incluye la elaboración de un plan de formación en derechos humanos dirigido al personal del propio ayuntamiento, en coordinación con las áreas y distritos y con recursos humanos, para integrar este plan en la oferta formativa habitual. La propuesta de plan de formación vendrá precedida por un análisis de necesidades formativas que haga optimizar los esfuerzos y recursos dedicados.

Red de personas y entidades defensoras de derechos humanos. Ninguna transformación se produce sin una movilización social, y ninguna movilización social se produce sin una sociedad civil fortalecida. Bajo esta premisa, la medida incluye la creación de una Red de personas y entidades defensoras de derechos humanos a la ciudad de Barcelona, que tendrá como objetivo la promoción de una verdadera cultura de derechos humanos a la ciudad. La administración municipal pondrá a consideración de la Red las políticas en materia de derechos humanos que quiera impulsar; funciones de fortalecimiento de la propia Red.

Revisión de la normativa y protocolos municipales según estándares de derechos humanos. Se revisará la normativa municipal susceptible de afectar a aspectos de derechos humanos para hacer propuestas de mejora según estándares internacionales.

Celebración 20 aniversario de la I Conferencia Europea de Ciudades por los Derechos Humanos. El año 1998 se celebró en Barcelona una conferencia internacional que reunió más de 70 ciudades europeas y más de 200 entidades de todo el continente, y que supuso el inicio del movimiento municipalista de referencia en materia de derechos humanos. A la conferencia se adoptó el “Compromiso de Barcelona”, texto programático que fue la base de la Carta Europea de Salvaguarda de los Derechos Humanos en la Ciudad aprobada a Saint-Denis, dos años después y que en la actualidad han firmado más de 400 ciudades europeas. El año 2018 se celebrará el 20 aniversario de aquella primera conferencia y puede ser el momento político adecuado para hacer un nuevo encuentro internacional que ponga sobre la mesa, una vez más, que la administración local, ante la ineficacia y la carencia de voluntad política de las organizaciones internacionales y de los estados, asume sus obligaciones en materia de derechos humanos y da un paso adelante para proteger los derechos de su ciudadanía. La Conferencia, de cariz internacional, se celebrará a finales de 2018.

Potenciación de la Oficina por la No Discriminación (OND). Se le da un nuevo impulso a este servicio como mecanismo de garantía de derechos humanos a nivel local. Se mejorará la tarea de atención y asesoramiento a personas víctimas de vulneraciones de derechos humanos, con nuevos protocolos de atención, la puesta en marcha de una base de datos más potente y el aumento de la difusión del servicio, tanto entre la ciudadanía como el interno del ayuntamiento. El OND trabajará de forma especialmente intensa las prioridades temáticas: discurso del odio y discriminación, derechos civiles y libertades públicas en el uso del espacio público, y plena ciudadanía. No obstante, no se descarta poder ampliar la lista durante el mandato para dar respuesta a posibles futuros problemas que se detecten.

Català

Barcelona elabora un pla de mandat per convertir la ciutat en referent de Drets Humans

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, presenta l’acció de govern perquè promoure que s’apliquin els drets humans a totes les polítiques públiques municipals i les d’altres administracions. La mesura es desenvoluparà en diversos eixos, té un pressupost d’1 milió d’euros anual i es realitzarà durant tot el mandat
Asens ha explicat que la mesura busca que Barcelona pugui guanyar un paper internacional en aquest àmbit, I que els drets humans siguin “una carta de presentació”
Barcelona ha elaborat un pla de mandat per convertir la ciutat en referent dels Drets Humans, tant en l’aplicació de les pròpies polítiques públiques, i per tant, en el de les pròpies ordenances municipals, com també en la defensa dels drets de la ciutadania davant de l’aplicació normativa de qualsevol altra administració.

La mesura, presentada avui pel tinent d’alcaldia de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, preveu també que la ciutat reforci la seva presència en fòrums internacionals de defensa dels Drets Humans perquè aquesta es converteixi en una “carta de presentació internacional de la ciutat que sigui equiparable al posicionament que avui tenim en d’altres àmbits, com els esports o la innovació”, ha dit Asens.

Sota el títol ‘Barcelona Ciutat de Drets’, la mesura recopila diferents accions que es desenvoluparan durant aquest mandat per promoure aquest model de ciutat “diversa, intercultural i polièdrica on totes les persones tinguin un accés real, efectiu i en condicions d’igualtat a tots els drets humans reconeguts i garantits a la ciutat”.

La mesura compta amb un pressupost d’1 milió d’euros anual i es desenvoluparà durant tot el mandat. Els eixos principals sobre els que se sustentarà es basaran en combatre discursos de l’odi i discriminació, promoure l’exercici de la plena ciutadania, defensar els drets civils i l’ús de l’espai públic. El document ha estat elaborat per la Direcció de Drets de Ciutadania, que dirigeix Aida Guillén.

Els principals punts que contempla són:
Elaborar informes jurídics sobre normatives d’altres administracions que puguin afectar els Drets Humans. La mesura preveu que es facin entre un i dos informes a l’any, i les àrees prioritàries seran les concernides a temes d’estrangeria i de plena ciutadania. Aquests informes es realitzaran de manera conjunta i conveniada amb entitats especialistes sobre el tema. Aquesta acció també contempla les campanyes de difusió necessàries per fer conegut el contingut dels informes presentats.

Campanya “Barcelona, Ciutat de Drets”. Amb l’objectiu de ser una ciutadania informada sobre quins són els seus drets i, en conseqüència, sobre què pot reclamar i reivindicar, la mesura proposa diferents campanyes, tan generals com particulars sobre els drets a la ciutat de Barcelona i que tindrà com a fil conductor la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i que reunirà les accions que des de les diferents àrees ja s’estan duent a terme. Aquesta campanya tindrà una imatge i uns elements de difusió que serviran per identificar els diferents projectes, accions o mesures que es realitzen amb posterioritat i que tinguin els mateixos objectius. La campanya Barcelona Ciutat de Drets es llançarà a principis de 2017.

Plans de formació. La mesura destaca la necessitat de ser una ciutadania que no només conegui els seus drets, sinó que també sàpiga com exercir-los. En aquest sentit, la mesura preveu l’elaboració d’un pla de formació en drets humans, basat en la pràctica i exercici real dels drets, durant el 2016, que s’implementarà al 2017 i 2018.

Aquest pla de formació inclourà diverses propostes formatives adaptades a diferents públics i col·lectius i es farà de manera coordinada i conveniada, si s’escau, amb les entitats de drets humans que ja fan formació sobre aquests temes. Temàticament es tractaran, entre d’altres, els drets reconeguts a la ciutat, el principi d’igualtat i no discriminació, els mecanismes de garantia existents i com fer-los servir o les obligacions municipals.

Per altra banda, tant important com tenir una ciutadania informada i formada, és tenir una administració municipal amb treballadors i treballadores informades i formades. És per això que la mesura també inclou l’elaboració d’un pla de formació en drets humans adreçat al personal del propi ajuntament, en coordinació amb les àrees i districtes i amb recursos humans, per tal d’integrar aquest pla en l’oferta formativa habitual. La proposta de pla de formació vindrà precedida per una anàlisi de necessitats formatives que faci optimitzar els esforços i recursos dedicats.

Xarxa de persones i entitats defensores de drets humans. Cap transformació es produeix sense una mobilització social, i cap mobilització social es produeix sense una societat civil enfortida. Sota aquesta premissa, la mesura inclou la creació d’una Xarxa de persones i entitats defensores de drets humans a la ciutat de Barcelona, que tindrà com a objectiu la promoció d’una vertadera cultura de drets humans a la ciutat. L’administració municipal posarà a consideració de la Xarxa les polítiques en matèria de drets humans que vulgui impulsar; funcions d’enfortiment de la pròpia Xarxa. La Xarxa es crearà al 2016 i decidirà el seu pla de treball per implementar els propers anys.

Revisió de la normativa i protocols municipals segons estàndards de drets humans. Es revisarà la normativa municipal susceptible d’afectar a aspectes de drets humans per tal de fer propostes de millora segons estàndards internacionals. Aquesta metodologia s’aplicarà en primer lloc a l Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana I es preveu tenir una proposta per febrer 2017.

Celebració 20è aniversari de la I Conferència Europea de Ciutats pels Drets Humans. L’any 1998 se celebrava a Barcelona una conferència internacional que va aplegar més de 70 ciutats europees i més de 200 entitats d’arreu del continent, i que va suposar l’inici del moviment municipalista de referència en matèria de drets humans. A la conferència es va adoptar el “Compromís de Barcelona”, text programàtic que va ser la base de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat aprovada a Saint-Denis dos anys desprès i que en l’actualitat han signat més de 400 ciutats europees. L’any 2018 se celebrarà el 20è aniversari d’aquella primera conferència i pot ser el moment polític adient per fer una nova trobada internacional que posi sobre la taula, un cop més, que l’administració local, davant la ineficàcia i la manca de voluntat política de les organitzacions internacionals i dels estats, assumeix les seves obligacions en matèria de drets humans i fa un pas endavant per protegir els drets de la seva ciutadania. La Conferència, de caire internacional, se celebrarà a finals de 2018.

Potenciació de l’Oficina per la No Discriminació (OND). Se li dóna un nou impuls a aquest servei com a mecanisme de garantia de drets humans a nivell local. Es millorarà la tasca d’atenció i assessorament a persones víctimes de vulneracions de drets humans, amb nous protocols d’atenció, la posada en marxa d’una base de dades més potent i l’augment de la difusió del servei, tant entre la ciutadania com a l’intern de l’ajuntament. Aquest servei haurà de dotar-se de més personal i caldrà l’assessorament jurídic especialitzat que es contractarà. A més, s’activarà un servei de Litigi estratègic: l’OND, com a actor privilegiat en la vigilància de vulneracions de drets humans, podrà personar-se en determinats casos que es consideren estratègics i que la seva resolució pugui suposar un canvi o transformació profunda, tant de la societat com de la política. Aquesta funció es reservarà a les prioritats temàtiques establertes i sempre en coordinació amb Serveis Jurídics centrals. També està previst que faci informes especialitzats que tindran com a objectiu la detecció de problemes estructurals que provoquen vulneracions de drets humans i la proposta de millores per revertir-los. Aquests informes, majoritàriament jurídics, seran realitzats per experts que es contractaran. L’OND treballarà de forma especialment intensa les prioritats temàtiques: discurs de l’odi i discriminació, drets civils i llibertats públiques en l’ús de l’espai públic, i Plena ciutadania. No obstant, no es descarta poder ampliar la llista durant el mandat per tal de donar resposta a possibles futurs problemes que es detectin.

Participació activa en Xarxes Internacional de Defensa DDHH. Es potenciarà la presència de Barcelona en aquelles xarxes relacionades amb els temes de la mesura.

Servei de premsa de l’Ajuntament de Barcelona
http://www.barcelona.cat/premsa